Ритбул ЕООД - вносител на марките Eplan, Harting, Testboy, Steinhauer, Knipex, Alfra, Wera, Rennsteig, UltraLux, Westermo и ETI
Новини > Ефективно свързване в опасни зони (ЕХ зони)

Новини > Ефективно свързване в опасни зони (ЕХ зони)

Ефективно свързване в опасни зони (ЕХ зони)

Съединителният обхват на HARTING Han® Ex

В среди, където има висок риск от експлозия (известни като EХ зони), конекторите трябва да отговарят на специални изисквания за безопасност. HARTING предлага набор от конектори - серия Han® Ex , които отговарят на изискванията за безопасност за защита от запалване в EХ зони 1 и 2. Използването на такива конектори, включващи иновативни техники за прекратяване, които имат възможност за монтаж от неспециализиран за това персонал, и гъвкави решения за свързване на държача и корпуса и намалява разходите чрез спестяване на време в различни области на опасно приложение, включително автоматизация на процесите в нефтохимическата, химическата и минната индустрия.

Мониторинг на състоянието

Операторите на петролни и газови платформи трябва непрекъснато да наблюдават състоянието на заобикалящата ги среда на своите обекти чрез параметри като: нивата на концентрацията на газа, диференциалните налягания и температурите. Мобилните взривозащитени детектори и предаватели позволяват извършването на такива измервания на различни ключови места на платформата и след това да се пренасочат, ако е необходимо. Отчетените показания от тези уреди се превключват и записват чрез централен контролер, предпазващ от взрив. Тези вече съществуващи детектори и корпуси на централния контролер обикновено имат вече закрепени точки за достъп до тръбопроводи. Поради строгите изисквания за взривобезопасно оборудване, потребителите трябва да избягват извършването на каквито и да било изменения на такова сертифицирано оборудване.

За да се спести ценно време за инсталиране и да се увеличи гъвкавостта на местоположението на такава мобилна система за откриване на платформа за монтаж на нефт или газ, HARTING предлага решение за свързване, което не е изложено на въздействие, с компактната система за свързване кабел-кабел Han® Ex 4A, продукт, който може да бъде монтиран допълнително, без да се нарушава съответствието на сертифицираното оборудване с EХ. Тъй като всички детектори са снабдени с предварително монтирани кабелни накрайници на конектора, те се доставят на място напълно предварително тествани, което осигурява бърза инсталация.

За връзките към централната кутия на контролера, които вече са разположени на място, кабелите могат да бъдат свързани чрез съществуващи тръби, като остават свободни краища за свързване на кабела към друг кабел. HARTING осигурява свързването на кабел с кабел с безкомпромисни конектори за бързо свързване, позволяващи бърза и лесна неспециализирана инсталация на място.
Прилагането на свързващата система кабел-кабел Han® Ex 4A позволява връзката между контролера и детекторите да бъде направена извън взривоустойчивата кутия, като по този начин се гарантира, че няма направена промяна на корпуса и няма нужда от повторно включване - удостоверяване на оборудването.

Повдигащи кранове

Друго приложение, свързано с офшорни петролни и газови платформи, където конекторите предлагат значителни предимства пред твърдите кабели, са мобилните тежкотоварни кранове, които може да се наложи често да бъдат изваждани и преинсталирани на различни места. Докато платформата на крана и кабината на оператора са инсталирани в т.нар. "Безопасна зона", стрелата работи в опасната зона, като по този начин е задължително да се използват компоненти, одобрени от ATEX. Щендът носи редица различни сензори (например за откриване на ъгъл и натоварване) и светлина на върха му; в близост до кабината се използват различни конектори на панел, където всички сензори са свързани.

В целия сектор "Ex" замяната на дефектни товари като разпределителни уреди за ниско напрежение, генератори или помпи е сложна: захранването трябва да бъде изключено, преди дефектното оборудване да бъде деинсталирано и заменено. При инсталация с твърд кабел всички ядра трябва да бъдат завинтени или свързани поотделно. Конекторите, от друга страна, намаляват времето на поддържат модерна и гъвкава машинна конфигурация чрез модуларизация в опасни зони. Конекторите Han® Ex от серия HARTING се предлагат в различни конструкции за свързване на кабелите за контакт, така че не е необходим квалифициран персонал за първоначален монтаж и подмяна на компоненти. По същия начин инсталаторите не се нуждаят от специални инструменти, като по този начин ускоряват операцията за изключване, като същевременно поддържат всички функции за безопасност. Прекратяването на кримпване е също опция за производителя на производство на OEM.

Спазване на изискванията за защита

Искробезопасната защита срещу взрив се основава на ограничаването на мощността, която циркулира в присъщите вериги, позволявайки безопасното използване на електрическите устройства дори в експлозивна среда. Съединителите Han® Ex отговарят на стандартите за материали, за които е разрешено да се използват в потенциално експлозивни атмосфери (DIN EN 60 079-0). Разстоянието между въздуха и разпръскването на материала са в съответствие с изискванията за вътрешнофирмен кръг за зони 1 и 2. Техният син цвят осигурява лесна идентификация на безопасни вериги и те осигуряват клас на защита IP65, когато са съединени или не, заедно с подходящи прикрепени за ремъци свободни капаци пластмаса за Han® Ex B.

Източник: HARTING

Новини от Ритбул


Ритбул ЕООД

Централен офис

София 1407
ул. “Ст. Л. Костов” 16, ет. 2
office (@) rittbul.bg
тел: 02-43-97845

Офис в Пловдив

Пловдив 4000
бул. „Кукленско шосе“,
Южна промишлена зона
plovdiv (@) rittbul.bg
тел: 032-211-972

За връзка

тел:    02-43-97845
факс: 02-43-90651
моб:   088-2525765

Следвайте ни

Facebook Youtube Facebook
Общи условия
Политика за лични данни
Политика за бисквитки

Уебсайт от OnlineMarketing.bg